Ogłoszenie 





Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z silnikiem
Autor Wiadomość
15Szpula15 
Motocyklista



Pojazd: Zico Simpli
Dołączył 1880 dni temu
Posty: 108
Skąd: Zabrzeg
Wysłany: 2010-04-01, 14:03   Problem z silnikiem

Witam, kumpel mi dal skuter do naprawy ale ja juz wymiekam...

1. Rozrusznik - Gdy chce odpalić go na rozrusznik to słychac takie cyk w cewce. Czy to sie spowodowane dodam ze rozrusznik nie działa.

2. Olej - Gdy odkręciłem korek od wlewu olej (4T) to wystrzeliło jak z torpedy olej i paliwo... Do miski olejowej dostaje się wacha... Dlaczego?

Dajcie mi jakieś pomysły bo wymiękam... :)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Lekter 
Mechanik



Pojazd: Simpli LC
Dołączył 1894 dni temu
Posty: 854
Piwa: 107/66
Skąd: Żory i okolice
Wysłany: 2010-04-01, 17:01   

15Szpula15 napisał/a:
1. Rozrusznik - Gdy chce odpalić go na rozrusznik to słychac takie cyk w cewce. Czy to sie spowodowane dodam ze rozrusznik nie działa.

Słaby aku.
_________________
Cześci do Simpli


Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
15Szpula15 
Motocyklista



Pojazd: Zico Simpli
Dołączył 1880 dni temu
Posty: 108
Skąd: Zabrzeg
Wysłany: 2010-04-01, 20:25   

Ale ten odgłos nie dochodzi z rozruchy tylko z cewki. W niej słychać to "cyk"
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
wojciol2007 
VIP



Pojazd: Zico Simpli
Wiek: 19
Dołączył 1768 dni temu
Posty: 671
Piwa: 119/54
Skąd: Katowice
Wysłany: 2010-04-01, 20:29   

Lekter napisał/a:
15Szpula15 napisał/a:
1. Rozrusznik - Gdy chce odpalić go na rozrusznik to słychac takie cyk w cewce. Czy to sie spowodowane dodam ze rozrusznik nie działa.

Słaby aku.


zgadzam się bo w niektórych 4t tak jest że tylko słychać takie cyk :D

[ Dodano: 2010-04-01, 20:29 ]
15Szpula15, na pewno w cewce ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
     
15Szpula15 
Motocyklista



Pojazd: Zico Simpli
Dołączył 1880 dni temu
Posty: 108
Skąd: Zabrzeg
Wysłany: 2010-04-01, 20:49   

Dobra jutro to sprawdze. A co z tym paliwem w misce olejowej ;( dodam ze koles co wczesniej w tym motorku zmieniał cylinder w złej kolejnosci dał pierscienie... skuter był słaby ledwo co jechał i dymił jak czołg ;( Koles 1 raz wrzyciu grzebał z motorkami xD i tak cud ze to odpalil :lol:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
wojciol2007 
VIP



Pojazd: Zico Simpli
Wiek: 19
Dołączył 1768 dni temu
Posty: 671
Piwa: 119/54
Skąd: Katowice
Wysłany: 2010-04-01, 20:52   

15Szpula15, nieszczelna uszczelka pod głowicą albo pierścienie ?
_________________
Nauka jazdy w kolumnie.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
     
Hardy 
Head Admin
Suzuki DR 650?



Pojazd: Suzuki DR650, auto :P
2T/4T: 4T
Pojemność: 650ccm
Przebieg: 25000km
Wiek: 21
Dołączył 1894 dni temu
Posty: 4059
Piwa: 1163/320
Skąd: Mława
Wysłany: 2010-04-01, 20:55   

Dokładnie, te uszczelki to jednorazówki...
Jak to złożył i rozebrał to powinien wymienić jeszcze raz uszczelki.

A pstryka na pewno w cewce.
Może być walnięty rozrusznik, jeśli to nie aku.
_________________
Paradoks:Demokracja gwarantuje wolność wypowiedzi,
ale niekoniecznie wolność po wypowiedzi.





Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
15Szpula15 
Motocyklista



Pojazd: Zico Simpli
Dołączył 1880 dni temu
Posty: 108
Skąd: Zabrzeg
Wysłany: 2010-04-03, 20:11   

Siemka, rozkręciłem go dzisiaj. Cylinder nie jeste porysowany :) Pierścienie wyglądają na to ze są w dobrej kolejności ;) Ja je rozpoznać który pierścień zgarniający a który uszczelniający?

Zrobiłem wam parę fotek:

http://img100.imageshack.us/i/dsc00010u.jpg/
http://img44.imageshack.us/i/dsc00013ze.jpg/
http://img199.imageshack.us/i/dsc00014bx.jpg/

Mam prośbę z edytujcie mi jedno zdjęcie i zróbcie strzałki gdzie mają być zamki pierścienie :)

http://img138.imageshack.us/i/dsc00012pr.jpg/

To jest kranik, nie wiem dlaczego ale kapie z wężyka paliwo ale nie z tego co idzie do gaźnika tylko z tego gdzie jest to ciśnienie powietrza... ;(
Ostatnio zmieniony przez 15Szpula15 2010-04-03, 20:12, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Zohan 
VIP



Pojazd: Narazie rower ;)
Wiek: 21
Dołączył 1752 dni temu
Posty: 406
Piwa: 83/28
Skąd: Ostróda
Wysłany: 2010-04-03, 20:19   

Z tym odpalaniem z rozrusznika już pisałem .
Walnął Ci przekaźnik prądu do rozrusznika.
Zobacz czerwony kabel od aku . Idzie on do takiego małego silniczka razem z takim cieniutkim czarnym (lub niebieskim od przycisku"start") i z drugiej strony wychodzi taki sam czerwony prosto do rozrusznika.
Odsłoń czerwone gumy(osłony) i zetknij to śrubokrętem .
Pamiętaj że może Cie Walnąć więc użyj takiego z gumową rączką.
Jeżeli zetkniesz może się zaiskrzyć ;)
Wtedy rozrusznik powinien zakręcić .
Jeżeli się zakręci bądź się tylko zaiskrzy (w miarę ładnie ) to znaczy że do wymiany masz ten przekaźnik ;)
On kosztował w Zippie u mnie 22zl.

Opisałem ten przykład na Skuterze ( nie na moim Salmo).
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
     
15Szpula15 
Motocyklista



Pojazd: Zico Simpli
Dołączył 1880 dni temu
Posty: 108
Skąd: Zabrzeg
Wysłany: 2010-04-03, 20:35   

Rozrusznik już hasa :) Teraz pomóżcie mi z tym co wyżej pisałem :)

[ Dodano: 2010-04-04, 09:15 ]
Widze ze wszyscy wiedzą gdzie są zamki pierścieni ;( ;(
Postaw piwo autorowi tego posta
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Theme Zipp-Forum by .siL

Strona wygenerowana w 0,63 sekundy. Zapytań do SQL: 15

statystyka